achtergrond

Geenstijl

Video. Oekraïne claimt neerschieten eerste Tupolev Tu-22M3 supersonische langeafstandsbommenwerper. Geloven we niet

Ruslands eerste supersonische zwaargewicht

De iconische Tupolev Tu-22M (wiki) trad in 1972 in dienst en is zoals elk Sovjet-hypervliegtuig een soort brutalisme met vleugels en meer stuwkracht dan het aankan. Hij doet het wel nog steeds en was tot aan gisteren - naast een paar grondincidenten en een Oekraïense drone op een geparkeerde - nog nooit zo faliekant uit de lucht gevallen.

Nu dus wel, en bovenstaand ziet u hem verticaal de verkeerde kant op gaan. Oekraïne claimt dat zij het toestel uit de lucht hebben geschoten en deelt de onderstaande vermeende beelden van een AA-commandocentrum in betreffende actie: "For the first time, the anti-aircraft missile units of the (Ukrainian) Air Force, in cooperation with Ukraine's Main Directorate of Intelligence, destroyed a Tu-22M3 long-range strategic bomber – the carrier of Kh-22 cruise missiles, which the Russian terrorists use to attack peaceful Ukrainian cities."

Echter, het toestel ging neer boven de Stavropol Krai in Zuid-West Rusland, zo'n 550 kilometer (!) van de Oekraïense frontlinie, en dat maakt een Oekraïense onderschepping wel erg onwaarschijnlijk. Russisch persbureau TASS meldt dat 1 piloot overleden is en de drie anderen naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Meer beeld na de breek.

Update - Ruben Brekelmans VVD even niet.

Vermeende video van een plaatselijk AA-commandocentrum

Fantastisch apparaat wel

Daar ligt-ie

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.